Vrijdag 8 oktober maakten we er samen een Fair Trade dag van.

Dit jaar ging het over de schending van de kinderrechten in West-Afrika: namelijk over de kinderarbeid in de cacaoplantages.De boeren worden daar zo weinig betaald, dat ze hun hele gezin moeten inzetten om te kunnen overleven.
Belangrijk detail: deze kinderen eten nooit chocolade, want daar is geen geld voor! We vonden het belangrijk genoeg om dit in elke klas, maar zeker met de hele school uit te werken.

De actie dit jaar is : ‘smeer ze’, waarbij de scholen werden aangemoedigd boterhammen met choco – choco uit de Wereldwinkel natuurlijk – uit te delen. Maar vóór het eten, gingen we samen aan de slag.
Het was best gezellig in de refters: zoveel smerende kinderen en al die kunstwerken…:

–      de kinderen van het 1ste,  2de en 3de leerjaar  maakten samen  een enorm schaakbord

–      het 6de leerjaar vormde  de woorden ‘smeer ze’ met boterhammen

–      het 5de leerjaar maakte het logo van Oxfam in boterhammen

–      het 4de leerjaar maakte  het logo van ‘Fair Trade’ in boterhammen.

Om 9u45 kwamen we allemaal samen in de zaal voor een korte, gezamenlijke voorstelling van onze actie; deze werd gebracht door de kinderen van het 4de leerjaar in de vorm van een toneeltje.
Er werden foto’s gemaakt van alle choco-kunstwerken; deze werden doorgestuurd naar de organisatie van de Fair Trade week en misschien winnen we wel een chocoladefontein! Daarna zong  ons  koor ‘Mijoen’  het Fair Trade lied .
In de speeltijd koos elk kind zijn boterham met choco.Ook op kleuterniveau werd de inhoud van de actie aan de hand van prentmateriaal duidelijk gemaakt. Daarna gingen de grote dolfijnen en de grote kikkers aan de slag, smeerden voor alle kleuters (h)eerlijke boterhammetjes met choco en vormden met de gesmeerde stukjes brood een groot hart. En dan … samen smullen!