In onze streken kennen we de eerste en de plechtige communie of het lentefeest als een moment waarop kinderen een stap zetten in hun groei naar volwassenheid.

Overal ter wereld vertellen mensen aan kinderen en jongeren verhalen die doen groeien, vaak tijdens grootse groeirituelen. Wie groeit is in gevaar en ook gevaarlijk. Daarom zijn dit geen verhalen voor doetjes. Ze gaan ver, zijn heftig, laten ons schrikken, wapenen ons ook. We gaan met Marita op wereldreis. We kijken naar prachtige groeirituelen en luisteren naar volksverhalen over liefde en dood, zonder de ruwe randen en pikante kantjes weg te halen. Wil je weten wat de wolf echt uitvrat met het mooie ongehoorzame meisje en wanneer de Schone Slaapster echt ontwaakte? Wil je weten hoezeer niet alleen wolf, maar ook waterslang, tapir, spin, varken en maan belust zijn op vrouwenvlees? Wil je weten hoe Assepoes, Sneeuwwitje, Roodkapje en het Beest zich gedragen op een ander continent? Wat leren die verhalen ons over onze kinderen en hoe ze groeien?

Marita de Sterck schreef boeken voor kinderen van alle leeftijden. Voor jongeren schrijft ze romans als De hondeneters waarvoor ze de Gouden Uil – Prijs van de jonge lezers ontving en Kwaad bloed dat haar de Zilveren Zoen opleverde. Op 1 maart van dit jaar publiceerde ze haar nieuwe boek Niet zonder liefde dat zich situeert in de stadscultuur van jongeren, maar natuurlijk ook handelt over de liefde.

Groeirituelen en inwijdingsverhalen boeien haar al heel lang. Ze ging groeirituelen bestuderen en volksverhalen opnemen bij verschillende groepen. Haar 60 favoriete oer-verhalen zijn gebundeld. Van dit boek bestaan twee edities: Stoute meisjes overal, volksverhalen over liefde en lef (Manteau) en Bloei (Meulenhoff / Manteau).

Op 22 mei neemt ze ons met beelden en verhalen mee naar de diverse continenten, de plekken waar ze als antropoloog research deed.

Deelname is gratis. In samenwerking met de Gezinsbond Laarne.

Graag aanmelden via een e-mail naar peter@loete.net of met deze inschrijvingsstrook, zodat we weten hoeveel mensen we mogen verwachten.