P1040231 (Medium)         P1040185 (Medium)

Naar aanleiding van ons thema “ anders is gewoon, het is gewoon anders “ kwamen dinsdagnamiddag juf Tonia en juf Claudia op bezoek in de kikkerklas. Het was een bijzonder bezoek want praten konden we alleen met onze handen. De leerlingen zijn doof maar het contact tussen hen en de kleuters was hartverwarmend om te zien. Juf Tonia tolkte alles wat wij vertelden in gebarentaal voor haar leerlingen en leerde ons ook enkele woorden in gebarentaal: rood, geel, blauw, olifant,…We deden ook samen  spelletjes en maakten kennis met een aantal apparaten die de dove leerlingen gebruiken: een trilwekker, een hoorapparaat, … Tot slot lazen er dit keer 2 juffen tegelijk voor. Juf Carine zoals gewoonlijk en juf Tonia gelijktijdig in gebarentaal. En iedereen luisterde aandachtig. Wij met onze oren, zij met hun ogen…

Met dank aan juf Tonia en juf Claudia en niet te vergeten hun schitterende leerlingen voor deze fijne en leerrijke ervaring.

Vrijdagvoormiddag kregen wij opnieuw bezoek. Deze keer van Charlotte haar nichtje Tahnee. Tahnee is sinds haar geboorte gedeeltelijk verlamd waardoor ze niet zelfstandig kan stappen. Maar met de steun van haar ouders, het revalidatiecentrum, haar juf en bovenal de wilskracht en lieve en positieve ingesteldheid van Tahnee zelf,  kan zij elke dag naar een gewone  tweede  kleuterklas, net als wij. Ze kreeg een dagje vrij om naar onze klas te komen en wou daar dan ook ten volle van genieten. Nadat we aan de hand van foto’s konden zien welke aanpassingen er thuis en op school zijn voor Tahnee zocht ze vol enthousiasme een speelhoek uit. Ze koos voor de knutselhoek maar we ontdekten al gauw dat enkele praktische aanpassingen noodzakelijk waren. We zochten een tafeltje en maakten dit hoger door blokken onder de poten te steken zodat ze net als wij kon schilderen aan de tafel. Haar enthousiasme en blijheid zal mij altijd bijblijven, een voorbeeld voor ons allemaal.

Met dank aan de mama van Tahnee om ons de kans te geven kennis te maken met haar dochtertje en haar handicap. Het was een verrijkende en hartverwarmende ervaring.