Het is al de derde week dat we werken rond ‘mijn lijf’. 2 weken waren gewoon te weinig om alles aan bod te laten komen, dus wegens succes werd het dan maar een weekje verlengd.

Wat deden we al? De eerste week maakten we  per 2 ons eigen silhouet. 1 Kind tekende rond een kind dat neerlag en dan omgekeerd. Daarna tekenden de kleuters de randen nog eens duidelijk over met stift, en knipten ze hun eigen levensgroot lijf uit. Dat was een heel werk, maar iedereen was erg gemotiveerd! We kregen ook bezoek van een geraamte: Fredje Skeletje.

In die eerste week gingen we ook op bezoek naar het huis van Kina. We leerden daar waarom ons hart klopt, dat mensen vroeger apen waren, wat een schedel is en waarom we die hebben, wat longen, maag en darmen zijn, hoe we ons hart goed kunnen voelen, mochten voelen aan de botten van een echte mens, … Het was een zeer tof en leerrijk bezoek.

Wie wilde mocht later zijn eigen silhouet invullen met de hersenen, longen, darmen en de blaas. Ook hierbij werd per 2 gewerkt en het was niet zo’n makkelijk werkje. We keken op Fredje Skeletje waar alles moest komen en hoe dat eruit moest zien.

Verder stonden we ook even stil wat we allemaal met onze handen en voeten doen, waarom we die nu eigenlijk nodig hebben. Onze Plons, de klaskikker, heeft er geen en was daar wel een beetje jaloers op. Hij leende zelfs even Fredje Skeletjes handen! We schilderden met onze voeten en bedachten wat we het liefste met onze handen deden.

Ook onze zintuigen kwamen al een stukje aan bod: we roken aan flesjes met lekkere en minder lekkere geuren, we keken heel goed naar elkaar en merkten dat we er allemaal anders uitzien, we speelden leuke voelspelletjes.

Ook tanden zijn deel van ons lijf en onze oudste kikkers verliezen er zelfs af en toe al eentje. We lazen een boek over een jongen die zoveel gaten in zijn mond had, dat hij ze met scherpe haaientanden opvulde. Dat bleek toch niet zo’n goed idee. We poetsten onze tanden gezellig samen in de klas op leuke tandenpoetsmuziek en de oudste kikkers mochten een tandendoosje versieren om de uitgevallen tandjes in te bewaren.